Huset kommer!

I morse var vi på bygget kl 6.30 och tände upp alla utomhuslampor och startade en stor kaffepanna men gott om mackor och fikabröd. I samma stund kom Roger, Chrille, pappa, Olle, en krankille och två snickare från Villa Varm. Var lite orolig att snickarna skulle prata något språk som vi skulle ha svårt att förstå men det var två goa gubbar från Piteå, dom pratade i och för sig regält Pitemål så helt lätt att förså dom var det ju inte heller. 🤪

Strax efter kom också den första lastbilen med delar av huset. Den hade lite problem att komma ner på vår smala väg, så släpet fick han lämna uppe vid vägen, som tur va hade Göran lånat stora varningstrianglar som vi kunde sätta ut på vägen. Chrille fick köra hjullastare och åka emellan vägen och ner till bygget med delar. Oturligt nog var Chrille jätte förkyld i dag så vi fick pula honom full med Alvedon för att han skulle orka sitta upprätt. 🤒 Härligt att det är på gång,, fler uppdateringar kommer under dagen!

2017-12-05 kl 7:00

Arbetet påbörjas

Kranbilen på plats

Släpet fick vänta vid vägen

Lastbilen kommer

Morgonstund

2017-12-05 Kl 13:00

Första långsidan

Sovrumsvägg

Insidan

Köksväggen

Första dagen till enda

Då var första dagen avklarad och det har gått sååå bra! Plattan med syllen passade perfekt till väggarna trots många vinklar och vrår på huset. Jätte trevliga och glada snickare har jobbat på hela dagen och vädret har varit med oss,,, igen! 🙂 Alla ytterväggar är nu på plats och i morgon börjar dom med taket.

2017-12-05 kl 19:00

Vardagsrumsvägg

Vy från ovan

Vårat sovrumsfönster

Utsidan mot sjön

Frukost altanen

Andra dagen,,

Underbart vacker väder i dag, kunde inte va bättre! 🙂Snickarna och krankillen här vid 7-tiden och började. I dag har takstolarna kommit upp och några av limträbalkarna som ska vara synliga i allrummet. En av takstolarna hade tillverkats lite för kort med de löste dom med att bygga till den lite. Taket över entrén har kommit till och två av pelarna som håller upp det taket. Allt byggmaterial har krankillen lyft in i huset så att det inte ligger ute och blir bött.

På eftermiddagen var jag in till stan och handlade några gigantiska presenningar som dom täckte taket med då det sägs ska bli snöoväder i morgon. Frågade snickarna om dom tog en dag ledigt om det snöar och regnar för mycket men dom sa,,, inga problem vi jobbar på! Gillar killar med en possetiv inställning!! 👍😀

2017-12-06

Skitväder!!

Jaha,, då var det slut på "tur med vädret"! I dag har det snöat och på eftermiddagen, regnat som bara den! Snickarna har jobbat på och likaså Roger och Göran ändå. Men allt tar ju lite längre tid då allt är blött och halt men resten av takstolarna har kommit på plats och limträbalkarna sitter nu fast. Lite masonit på ena sidan taket har det också blivit, men sedan gjorde alla kväll då dom var genomblöta. Vi vill ju inte att nån ska bli förkyld.

2017-12-07

Hus och tak på plats

Regnet satt sina spår och vi fick ösa snö och vatten en dag innan vi fick bort allt från plattan. Som tur va så kom taket på dan efter så nu kan det snöa och regna för nu är det vädertätt! 🙂

Sår roligt att se huset växa fram. Vi valde att dra ut taket över altanen mot sjön och på framsidan över entrén men har då bara sett det på ritningen men nu när det är gjort så är vi så nöjda att vi valde att göra så.

Allt jobb har gått så bra, ingenting har krånglat utan allt har flutit på helt problemfritt! Snickarna från Villa Varm har varit helt suveräna! Så trevliga och kunniga, hoppas dom har möjlighet att komma förbi på en kaffe när huset är klart. 🙂

Pierre har också varit här hela helgen och hantlangat till snickarna och även spikat lite själv. Men nu är hela stommen på plats och snickarna tackade för sig och åkte hem i dag. Nu ska Göran och jag vila från bygget några dagar men hoppas att kunna lägga på plåttaket nästa helg, om vädret är på vår sida igen!

2017-12-10

Plåttaket på

Oj vad det snöat i veckan! På lördag mogon när vi kom till bygget så fick vi börja med att skotta överallt. Jobbigast var att få all snö av taket. Vi hade lagt presenning över taket och vi trodde att snön skulle glida av plätt lätt, men det gjorde den inte,,, Vi skottade flera timmar innan vi fick av all snö. Hann börja att märka upp var vi skulle sätta alla hållare för hängrännorna innan vi gav upp för dagen och åkte hem.

Söndagen bjöd på gnistrande klart och kallt väder, -16 grader när vi kom till Sörböle på morongen. Men det var bara att packa på sig kläder och bege sig ut för i dag skulle vi lägga tak. Pierre och Chrille kom också och hjälpte oss och tur var det för plåtarna var jätte tunga. Trots kylan så flöt jobbet på så bra hela dagen. Det blev lite "löpande band" Upp med en plåt, grabbarna skruvade medans jag och Göran satt upp endplåten mot hängrännan och så ny plåt osv. Så glada att Pierre och Chrille kunde hjälpa till, dom sprang som illrar på taket!! 😋 Kl 19.30 på kvällen så var vi klar med södra sidan och vi kunde gå upp och avsluta med "gofika" hos mamma och pappa. I morgon ska jag och Göran börja sätta upp krokar och ändplåt på norra sidan, förhoppningsvis så ska vi få på taket på andra sidan också innan jul.🙂

2017-12-18

Sista rycket innan julen!

Måndagen började med att vi satt dit krokar för hängrännorna på norra sidan och även ändplåten fick vi dit. På tisdagen kom Emil med sin lilla midjestyrda traktor och hjälpte oss att lyfta upp plåtarna på taket och jisses vad det underlättade. Det var bara att dra plåtarna rakt upp från lyften och då Pierre också var här och hjälpte oss att skruva så gick det på några timmar att få dit taket på norrsidan!

Göran har sedan varit själv en del resten av veckan och fått upp vindskivorna på gaveln och kantplåtar även där. Nu är det bara nockplåten kvar innan vi kan lämna utsidan.

Men nu gör vi ett uppehåll några dagar och firar jul med våra nära och kära.

 

God Jul

och

Gott Nytt År

 

på er allesammans så hörs vi efter jul!!❤

Klar ute!

Ja, jag vet, vi skulle vila till efter helgen men så blev det inte. 😙 På annandagen så ville vi försöka stöka undan det som var kvar ute, men det snöade nåt helt enormt så det blev inte riktigt som vi tänkt. Vi fick i alla fall upp vindskivorna på östra sidan, ja Göran då, jag höll mest bara i brädorna. Kantplåten på gaveln kom också på men då Göran tänkte sätta upp nockplåten så konstaterade han att det var alldeles för halt för att gå på taket så det fick va. I stället så tog vi och plockade ned ställningen runt huset för den måste lämnas tillbaka när det blir vardag igen, så nu är det gjort, skönt!

Dan efter så hade snön lagt sig ordentligt på taket så nu kunde Göran gå på det utan att riskera att glida av. 🙂 Lyfte upp en liten ställning på traktorn med en stege emot och sen klättrade han upp och satt gränsle över taket och skruvade upp plåtarna eftersom. Jag fick spinga upp och ned på stegen och langa plåtar, isolerband, plåtsaxar, sop och nya batterier till skruvdragaren och andra saker som han behövde. Men nu är allt nödvändigt utomhus klart,,, äntligen! Så nu lämnar vi utsidan och flyttar in. Dags att ringa Micke för nu ska ventilationen fixas. 🤪

2017-12-26

Vi börjar inomhus

Så var det dags igen att börja jobba efter helgerna. Vi har haft lite mycket första veckan i januari med nytt jobb, snöskottning mm så det blev inte så mycket snickrat. Men nu är på tiden! Det första som måste fixas är att glipan mellan tak och vägg måste tätas. Det görs med ett tjockare papp som viks och nitas fast. Det är var jag och Pierre har pysslat med i helgen. Ja Pierre spikar och gör grovjobbet, jag kapar till rätt storlek på skivorna och hantlangar med häftklammrar, spik, tejp och kapade ribbor. Men det tar tid, vi hann göra norra sidan klar och nästan hela takåsdelen mot norr. Göran har börjat täta hörnen som är lite pyssliga att få dragfria. Mycket tid lägs nu bara åt att flytta runt byggmaterial, som vi måste förvara inomhus, runt så vi kommer åt att jobba. 🙂

2018-01-07

Ventilationen

Jätte kallt ute även denna helg! Men då dök plötsligt Micke upp och hade med sig en diselvärmare, såg ut som en basooka men som sprutade värme i stället för eld. Fast vi fortfarande inte har tätat överallt så blev det betydligt varmare inne.Känns så bra då jag efter förra helgen har dragit på mig en rejäl för kylning.

Nästan all papp uppe i taket är nu på plats, återstår några småbitar och lite tejpning för det ska vara ok. Jag och Pierre har börjat med ventilationen. Vi hann med att sätta upp ca 10 m rör av ca 40 m totalt, så det är en del kvar. Lite knöligt i början att komma på hur isoleringen på rören skulle fästas men efter ett tag så kom vi på en bra teknik. Två lager med isolering ska på så det går åt en del stoppning.

Eftersom jag klagat på korsdraget och tjatat på Göran hela veckan att vi måste sätta in ytterdörren så blev det också fixat i helgen. Göran satt in den gamla dörren som tidigare satt i Florres gamla hus. Han kom på att vi ska springa ut och in genom den dörren med en massa byggmaterial och då är det bättre att det sitter en gammal dörr där som det inte gör något om den får lite repor på sig, och det har han ju rätt i.

2018-01-14

 

Sakta framåt

Jobbet med att dra ventilationsrör fortsätter. Jag och Pierre har nu gjort drygt hälften,, så himla tråkigt jobb!! Man stikcer sig på nätet hela tiden och gullfiber sticks och kliar. Men, bara att bita ihop så ska det vara klart snart. 

Göran har jobbat på med att täta det sista runt taket inomhus och så det är nu äntligen helt klart. 

Tog inget kort på rören denna gång utan bilden är tagen ut genom förnstret där vi kommer att sitta och äta frukost. 🙂

2018-01-21

Ännu mera ventilation

Å vad jag tycker att bygget går sakta just nu!! Pierre och jag isolerar ventilationsrör i ett men det känns som vi aldrig blir klara. Micke och Mia var här en sväng för vi behövde veta lite hur vi ska sätta ljuddämparna innan de ska in i ventilationsaggregatet. Vi kommer nog att behöva en helg till innan alla rör är klara. 😥

Roger har också varit här i helgen och dragit el för alla spottar och kontakter över fönstren, det måst göras innan vi kan sätta igen taket då rören går upp på vinden. Det innebär att han öppnat väggen en bit och tagit hål på plasten så när han var klar så blev det en del tejpande för att få allt tätt igen.

Göran har fortsatt med massa pyssel runt taket, en bräda som ska dit mot takplasten, luftspalt som skulle förlängas, uttag för utebelysning också har han börjat förbereda för väggen mellan gästrummet och tvättstugan. Bra om den kommer upp då ventilationsaggregatet ska sitta på den. Då upptäckte vi att det blivit felmätt och att gästrummet kommer att bli 20 cm kortare än beräknat,,, innebär att vi får in sängen där men att man får ha smala ben för att komma runt den.

Vi har haft en massa främmande på bygget i helgen och det är alltid trevligt!! Som jag nämnde så var Micke och Mia förbi, Victoria och Fredde som vi inte träffat på jättelänge,,, superkul!! Felicia och Robin men barn och Felicias mamma kom och kikade och åt lunch med oss,,, Peter och Jimmy kom förbi på skotrarna och Pelle kikade också in.

2018-01-28

 

Snökaos!!

Jisses vad det har snöat här i veckan!! Göran skottade i två timmar innan vi kom ner till bygget på lördagen och då är det bara en vecka sedan han skottade sist.

Det här helgen blev jag och Pierre klar med ventilationen i taket,,,, äntligen!!! Så fruktansvärt tråkigt jobb!! Eller om man ska va petig så är det lite kvar, allt ska fästas med stålband så det ligger på plats ordentligt. Micke kommer till helgen med ett ventilationsaggregat som rören ska kopplas in i och då vet vi exakt var alla rör kommer att hamna.  För att vi ska ha någonstans att fästa aggregatet så har Göran börjat sätta upp väggen mot tvättstugan, resningen och spånplattan på plats där nu.

Efter att vi gjort klar rören, jag och Pierre, så har vi också börjat med att plasta taket, det ska ribbas plastas och tejpas över hela innan de kan spruta isolering på vinden.

Olle har också varit här, han har dragit elkablar genom alla rör i ytterväggarna så det är nu bara för Råger att koppla in allt sedan.

Känns nu entligen som det börjar hända något framåt nu. 🙂

 

2018-02-04

Vi tar in en snickare.

Då var det ett tag sedan jag uppdaterade sidan. Det beror på att det går så sakta farmåt så det blir inte så mycket att berätta. Men nu har det hänt lite,, vi har haft en snickare här veckan som gått. Kände att vi behövde lite hjälp för att komma vidare och lite experthjälp är ju aldrig fel. Snickaren och Göran, som tog ledigt några dagar, har ribbat och plastat taket i allrummet och även isolerat väggen mellan ryggåstaket och vinden. Han hann också att göra en koves där skorstenen ska gå upp och det ska vara speciell isolering.

Jag var också ledig en dag då jag hann sätta in rören och isolera, som tar luft in och ut, utifrån. Lite meckigt att få fast dom då utrymmet in i ventilationsaggregatet var en aning tajt,,, men det gick.

Helgen som gått har vi hunnit med att isolera baksidan av väggen mot vinden och ribbat, plastat klart i allrummet och drygt halva resten av huset. Planen är att vi ska hinna plasta allt klart under veckan och ev få börja med mellanväggarna till nästa helg. 🙂

2018-02-18

Då var vi äntligen klara med taket och det är numera helt igenplastat. Sakanas bara lite ribb där som vi måste köpa till. I helgen har vi börjat rita upp var alla väggar ska sitta och även satt upp resning för gästrum, tvättstuga, kontor och förrådet som i har mitt i huset. Känns så bra,, äntligen börja man få en känsla för hur det kommer att kännas med rumsindelningen. Kontoret och gästrummet känns mindre än vad jag räknat med,, men det var det samma🤨.

Sprutning av isolering på vinden är beställt och beräknas komma om ett par veckor. Då kan vi äntligen få lite värme inna och kanske slippa köra diselvärme så mycket. Vi har också varit på Ikea och fått köket uppritat, inte helt enkelt då det är en massa vinklar och vrår överallt, men tror det blir bra 🙂.

Om jag ska förklara rummet som är gjorda på bilden så är gästrummet längst ned till höger, i mitten är tvättstugan och till vänster kontoret. Där jag och Pierre står är igentligen en liten toa men då vi tyckte att det räckte med en toalett så blir det ett litet förråd i stället.

2018-03-04

Dags att isolera taket.

Då har det gått tre veckor sedan sist. Vi har haft fullt upp med snickring och en massa snöskottande. 🤨

I alla fall så har vi satt upp alla mellanväggar nu förutom den in till vårat sovrum. Den väggen måste vi vänta med tills de har sprutat isolering på vinden, annar kommer dom inte åt. Spånplattor och gips är satt på alla väggar på den ena sidan, på andra sidan måste det dras el först innan vi kan spika igen. Taket med ribb är helt klar och i dag kommer det en firma som ska spruta isolering på vinden. 😀Ribb är också satt åt motsatta hållet på sidan där vi har ryggåstak. Vår byggansvarige George har varit hit i veckan och godkänt så långt, fläktröret fick vi dra om lite då det låg för nära
takåsen.

Vi ska nu få låna en typ av motor av rörmockaren så att vi kan köra på lite golvvärme, den ska smygköras från början så att inte plattan värms upp för fort. Elektriker Råger är kontaktad för nu är det dags att dra el i alla mellanväggar och elcentralen ska monteras upp.

2018-03-26

Vi drar elen

Förra veckan fick vi taket sprutat med isolering så nu märker vi stor skillnad på värmen inomhus. Varmt och skönt är det nu,, äntligen!! Vi har också lånat en avfuktare så att vi får bort all överflödig fukt. Efter att taket blev isolerat så har vi kunnat sätta upp den sista väggen mot vårt blivande sovrum och även väggen mot klädkammaren. Så nu är alla väggar på plats! 🙂

Råger har varit här också och dragit nästan all el. Jäkligt många slangar blir det!! Göran vill ha kontakter överallt, jag tycker dock att man kan gå ett par meter för att hitta en kontakt. 🤪

I helgen har Olle, Chrille och Pierre också varit här och hjälp till. Olle har dragit kabel i slangarna, Chrille och Pierre har slagit upp spånplattor och gips i sovrummet. Själv har jag legat hemma och sovit då jag jobbat natt på Control Center. 😙 Men ledig till veckan så då blir det till snickra igen.

2018-04-08

Äntligen vår!!

Det har varit riktig vårväder ute nu en vecka snön smälter och solen skiner,,, underbart!! Vi kan ha altandörren öppen på bygget och släppa in frisk luft. 🙂 Elen är nu nästan helt klar och vi har börjat sätta igen alla väggar med isolering och gips. Väldigt tidskrävande arbete att kapa alla spån och gipsplattor i rätt storlek och göra hål för alla slangara och kontakter som ska vara synliga genom väggarna.

Vi har nu också varit i kontakt med rörmockare och plattsättare då det snart är dags att lägga klinkers i tättstuga, kök och toalett. Rörmockaren måste starta upp golvvärmen och dra in rör till alla våtutrymmen.

Flyttningen ur vårat hus i Baggböle har också börjat, Robin och Felicia med barnen ska flytta in där i slutet av maj. Varje gång vi åker till bygget så fyller vi bilen med kartonger och saker som vi redan nu kan flytta till Sörböle. Än så länge så lagrar vi allt på logen,, tur vi har en logar och ladugård så vi har plats för alla saker!! 🤪

2018-04-22

Nu händer det grejer!!

Nu börja det att röra på sig ordentligt på bygget. Rörmockaren har varit hit och dragit fram alla rör som ska vara för vatten och avlopp. Därefter har vi kunnat sätta igen alla väggar spån och gips, bara liten bit kvar där rören till bergvärmepumpen ska komma upp. Vi har pratat med en målare som ska komma dit spackla och slipa alla väggar. Kakelsättaren har varit hit och primat väggarna i badrummet. I går var jag och Göran på tre olika kakelfirmor och tittade på kakel/klinkers,,, men så svårt!! Vi har ingen aning om vad vi vill ha och vi hittar ingen som vi faller för direkt. Troligen blir det nåt ganska enkelt och stilrent typ i vitt/grått eller vitt/svart.

Två firmor som säljer bergvärmepumpar har också varit på plats och lämnat offerter på det. Vi är lite fundersamma på vad vi ska välja, om det blir bergvärme, jordvärme eller sjövärme. Känns enklast med bergvärme men då vi ligger så nära sjön så kan det vara långt ned till berg,,, om vi har otur.

Alla innertak är beställda samt alla innerdörrar, kommer hemkört i slutet på veckan. Vi har också köpt lås till ytterdörren, Yale doorman,, så nu kan vi låsa dörren med en app. Tog också kontakt med en firma för att installera larm och övervakning men vi har inte bestämt oss för något än,, tycket det var en aning dyrt så vi får se.

Flytten är också i full gång. Vi håller på att tömma huset och flytta in i långholmen. 🙂Lite trångt blir det men mysigt,, tycker jag. Jag har snickrat en sänggavel av spillvirke och köpt en säng på ikea då den vi normalt ligger i blev lite för stor för platsen i stugan. Käns underbart nu mot våren att sitta utanför stugan och käka frukost och kunna vara inne och snickra med bara t-shirt. Huttrar av blotta tanken på i vinter när vi byggde med tjocka kläder och diselvärmare på men frös konstant ändå. Älskar våren!!❤

 

2018-05-08

Hoppa till "inredningsfliken"!

Nu byter vi flik då vi börjat med inredningen!

 

2018-05-21